ekofisklandskrona.se https://www.ekofisklandskrona.se Blogg om fisk Wed, 06 Dec 2023 12:08:53 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.1 https://www.ekofisklandskrona.se/wp-content/uploads/sites/92/2020/01/cropped-sea-life-32x32.png ekofisklandskrona.se https://www.ekofisklandskrona.se 32 32 De bästa fiskeställena i Sverige https://www.ekofisklandskrona.se/2020/06/01/de-basta-fiskestallena-i-sverige/ Mon, 01 Jun 2020 02:30:00 +0000 https://www.ekofisklandskrona.se/?p=37 Var hittar man de bästa fiskeställena i Sverige? Fiske är ett populärt nöje som kan vara både avkopplande och spännande. Du kan sitta stilla vid en sjö och titta på flötet som guppar men också fiska med fluga i svåråtkomliga vattendrag. Att vistas i naturen är dessutom bra både för den psykiska och fysiska hälsan. Har du ett stillasittande jobb och kanske jobbar hemifrån är det nödvändigt att komma ut i naturen emellanåt och då passar en fisketur perfekt.

Var du än bor i Sverige är det aldrig långt till ett bra ställe där det går att fiska. I texten får du tips på olika bra fiskevatten som passar både för nybörjare och mer erfarna och äventyrliga fiskare. Utnyttja de unika rättigheterna som vi i Sverige har och ge dig ut på en härlig fisketur. Förutom att naturen hjälper dig att hålla dig frisk kan du också lyckas komma hem med välsmakande fisk till middagsmaten. Läs mer om svensk fisk här.

De bästa fiskeställena i Sverige

Bra fiskevatten i Stockholm och södra Sverige

Det är inte många huvudstäder som kan skryta med bra fiskevatten men i Stockholm kan du faktiskt fiska mitt i city. Mälaren bjuder på både gös, gädda och abborre. Om du tar dig ut i skärgården väntar milslånga kuststräckor där du kan dra upp både sik och havsöring. I Skåne finns många fina sjöar som bjuder på utmärkt fiske. Prova till exempel Gyllebosjön, Ringsjön eller Finjasjön. Bor du i närheten av västkusten? Då provar du förstås på havsfiske där utbudet av arter är stort.

Mellersta och norra Sverige

I både Hälsingland och Dalarna finns älvar där du kan dra upp harr, öring och gädda. Båda landskapen bjuder på natursköna upplevelser som passar för hela familjen. Vill du prova på fjällfiske kan du istället åka till Härjedalen eller Jämtland. Här finns otroligt många fiskevatten och du kan välja mellan allt från fjällsjöar, strömmar och tjärnar. Skogsälven Gimån till exempel lockar med flugfiske i världsklass. Vildmarksnatur hittar du vid Nedre Ammerån och här simmar harr och öring i forsarna.

]]>
Hur väljer jag akvariefiskar? https://www.ekofisklandskrona.se/2019/12/18/hur-valjer-jag-akvariefiskar/ Wed, 18 Dec 2019 07:07:48 +0000 https://www.ekofisklandskrona.se/?p=22 Grattis, du har bestämt dig för att skaffa husdjur! Valet föll på akvariefiskar. De kanske inte är så kelvänliga, men rogivande och vackra och se på och både billiga och lättskötta, fiskar matar du bara en till två gånger om dagen. Men det finns fler saker du ska tänka på innan köpet. Bland det viktigaste är att de passar ihop, och alltså inte stör, eller ännu värre, äter upp varann. Välj därför fiskar i samma storlek.

De får heller inte vara för stora för akvariet. Om du vill köpa det minsta akvariet finns det flera fisksorter du måste välja bort. Även de populära guldfiskarna och slöjstjärtarna är för stora för ett akvarium på 100 liter. Vill du ha dessa vackra och lättskötta fiskar ska du välja ett akvarium på minst 250 liter. 100 liter är en bra nybörjarstorlek och till dessa akvarier passar nybörjarfiskarna levandefödare, tetra, platys och Ancistrus.

Populära och tåliga nybörjarfiskar

Hur väljer jag akvariefiskar?

Nybörjarfiskarna är tåliga fiskar som överlever de flesta förhållanden. Om inte är det ett tecken på att något är fel. Förutom de fiskar som vi redan nämnt har guppy länge ansetts vara en nybörjarfisk, eftersom den är omtyckt och förökar sig lätt. Tyvärr har de avlats sönder och dör lätt. Men köper du minst två guppy kommer ditt akvarium snabbt fyllas små guppyyngel, vilket många tycker att det kompenserar en eventuell förlust bra.

En annan viktig aspekt är att alla fiskar i akvariet ska gilla samma vattentemperatur. De flesta akvariefiskar gillar dock rumstempererat vatten, runt 22-26 grader celsius. Håll koll på temperaturen med en doppvärmare. En fiskart som behöver tropiska vattentemperaturer är diskus. Den kräver uppåt 30 grader celsius och trivs alltså inte med de vanligaste akvariefiskarna. Det är också viktigt att vattnet håller rätt ph-värde. Rötter brukar sänka vattnets ph-värde medan kalkhaltiga stenar och grus höjer ph-värdet.

Slutligen är det viktigt att du väljer fiskar som trivs i samma miljö. Vissa fiskar behöver mycket simutrymme och vill ha ett avlångt akvarium. Andra vill ha mycket växter, som till exempel platys och svärdbärare som äter på dem. Välj också akvariefiskar som är fredliga med andra arter. Siamesisk kampfisk är vacker men en aggressiv art där framför allt hanen bör bo ensam. Men guppy, svärdbärare, slöjstjärt, paty, guldfisk och sebrafisk är alla fredliga och passar ihop.

]]>
Världens vackraste fiskar https://www.ekofisklandskrona.se/2019/12/18/varldens-vackraste-fiskar/ Wed, 18 Dec 2019 07:02:48 +0000 https://www.ekofisklandskrona.se/?p=19 Är mandarinfisk världens vackraste fisk? Med sitt färgglada, psykedeliska mönster och långa, vajande fenor är det många som tycker det. Mandarinfisken lever i korallreven i västra Stilla havet, men kan även fortplanta sig i akvarium. Det är en av många små fiskar med starka färger, som lever i stim. Andra färgstarka småfiskar som kanske tillhör världens vackraste fiskar är clownfisken, palettkirurgen, banggai-kardinalen och korallkejsarfisken. En annan vacker – men giftig fisk – är drakfisken.

Världens vackraste fiskar

Den rödvitrandiga clownfisken är mångas favorit, inte minst efter att ha sett filmen Hitta Nemo. Den som minns filmen vet att clownfisken lever i anemoner, vars brännande tentakler skyddar mot fiender. Clownfisken själv bränner sig dock inte. Något du kanske inte visste är att clownfisken kan byta kön flera gånger under livet. Palettkirurgen och banggai-kardinalen är andra fiskar, som många känner igen från Hitta Nemo. Den blå palettkirurgen var Doris, och den gulsvarta banggai-kardinalen den dystopiske Gil.

Clownfisken, palettkirurgen och banggai-kardinalen

Clownfisken, palettkirurgen och banggai-kardinalen lever precis som mandarinfisken i tropiska vatten på varmare breddgrader. Palettkirurgen har ganska nyligen visat sig klara av att bo i ett akvarium, likaså Banggai-kardinalen, som är en ganska ovanlig art. Dock är detta inga nybörjarfiskar, och de bör inte bo i de allra minsta akvarierna. Ofta kan man skymta deras vackra fjäll på offentliga akvarium, till exempel på Sjöfartsmuseumets akvarium som är beläget i Göteborg.

Världens vackraste fiskar

En annan ganska udda fisk är sjöhästen. Den har fått sitt namn på grund av dess huvud, som påminner om ett hästhuvud. Visste du att bland sjöhästarna är det hanen som föder ungarna? Hanen har en äggsäck, i vilken han bär äggen tills de kläcks. Den gula sjöhästen är väldigt vacker, och en av de mest populära sjöhästarna. Kejsarfisken är en annan vacker fisk, med hela 90 kända arter – många med starka färger och fantasifull teckning.

En av de vackraste fiskarna är korallkejsarfisken, med sin starka teckning i orange och blått. Liksom clownfisken byter kejsarfisken kön under livet. Fiskarnas kön är inte genetiskt förbestämda, utan bestäms utav omgivande miljöfaktorer. Många föds könlösa och blir därefter först honor och senare hanar. En vacker och väldigt vanlig fisk är drakfisken. Drakfiskens gift är lika starkt som huggormens. Drakfisken återfinns i Stilla havet, Indiska oceanen och Kariska havet, dit de troligen sprids från just ett akvarium.

]]>
De bästa akvariefiskarna https://www.ekofisklandskrona.se/2019/12/17/de-basta-akvariefiskarna/ Tue, 17 Dec 2019 14:37:48 +0000 https://www.ekofisklandskrona.se/?p=16 Guppy, mer känd som guldfisk, är kanske världens mest populära akvariefisk. Åtminstone till antalet, med tanke på hur mycket de förökar sig. Under en lek kan en hona få uppemot 40 yngel. Så även om guppyn är liten bör du inte välja det minsta akvariet. Guppyer är inte så tåliga utan dör lätt, vilken deras reproduktionsförmåga kompenserar. De flesta akvariefiskar är tropiska och många kommer från Stilla havet, men guppyn lever bara vilt runt Sydamerika och Centralamerika.

De bästa akvariefiskarna

Den asiatiska akvariefisken danios kallas också för sebrafisk. Hanen har blå längsgående linjer med guldgula och rödaktiga linjer, medan honan är silvervit. Det är en fredlig men rolig stimfisk med temperament. Se till att täcka akvariet då den gärna hoppar. Danios simmar gärna och trivs därför i långsmala akvarier. Ha gärna växter men se till att även ha öppen simyta. Danios vill ha grovt grus, och passar alltså sämre med fiskar som föredrar sand.

Platy, pärlgourami och den svåra siamesiska kampfisken

De bästa akvariefiskarna

En väldigt vanlig akvariefisk är platy. De som säljs i djurbutiker är nästan alltid blandningar mellan platy och svärdbärare. Platy är en levandefödande fisk som återfinns utanför Mexico. De finns i många färger, mest gult, rött och svart. Platy gillar att ha växter omkring sig, och äter gärna alger. Även grönsaker som zuchini, ärtor och spenat kan uppskattas, utöver fiskfoder. Platy är lättodlad, och särskilt de odlade i Europa håller hög kvalitet.

Lite kuriosa är att det faktiskt finns spelautomater med fisktema. Kolla in kasinofreespins.nu för att hitta var man kan spela sådana slots.

Pärlgourami och mosaikgourami är två av många gouramifiskar. De tillhör arten labyrintfisk, vilka har ett organ kallat labyrint, som tar in luft när fisken snappar ovanför vattenytan. Faktum är att gouramin drunkar om den inte får syre från luften. Ett akvarium har alltid några centimeters luft till glaslocket så där är det dock aldrig något problem. Ur luften utvinner organet syre, som ett komplement till syresättningen genom gälarna. Förutom vegetabiliskt fiskfoder gillar gouramin mygglarver och vattenloppor.

En annorlunda akvariefisk är siamesisk kampfisk. Den är vackert röd med långa fenor, och annorlunda på så vis att den är köttätare och att hanen är riktigt aggressiv. Den kan inte hållas ihop med andra hanar och knappt inte ens honor eller andra arter. Ha i så fall gärna flera honor till en hane, och välj ett stort akvarium med simyta, minst 90 till 120 liter. Kampfisken gillar gömställen i form av stenar, rötter och flytväxter.

]]>
Ädelfisk https://www.ekofisklandskrona.se/2019/12/17/adelfisk/ Tue, 17 Dec 2019 09:31:46 +0000 https://www.ekofisklandskrona.se/?p=13 Ädelfisk är en kategori fiskar som är mycket populär bland sportfiskare. Dessa fiskar erbjuder ett spännande fiske, de är kampvilliga och dessutom är de fantastiska matfiskar. Ädelfisk går att fånga i både salt och sött vatten och de finns i både sjöar, åar, bäckar och i havet. Den mest kända av dessa fiskar är lax. Lax går att fånga med fluga eller drag i älvar, men trolling-fiskas också i de stora sjöarna och ute till havs.

En populär sportfisk som planterats in i många sjöar i Sverige är regnbåge som är en lika fantastisk sportfisk som matfisk. Under våren ger sig många sportfiskare till våra kuster för att fiska havsöring. I norrländska vatten finns en annan fantastisk fisk, harr, som kan trots sin ringa storlek kan bjuda på hårda fighter. Rödingen ses dock som den allra godaste ädelfisken och den går att fånga i Norrland och i Vättern. Här finns information om var du kan fiska.

Saltvattensfisk

adelfisk

Några av de allra läckraste svenska fiskarna gömmer sig i havets djup. För att kunna fånga några av dessa fiskar krävs det vanligtvis att du tar dig långt ut till havs med en båt. Andra går dock bra att fånga från land. De vanligaste fiskemetoderna om du fiskar på kusten är spinnfiske med drag, kustmete och flugfiske och du kan fånga många olika typer av fiskar från land med dessa fiskemetoder.

En riktigt fin matfisk du både kan fånga från land med hjälp av ett kastspö och från båt är torsk. Vill du fånga riktigt stor torsk krävs det ofta att du ger dig ut till havs, men du kan fånga torskar på några kilo från klipporna. Torsken har också flera släktingar du kan fånga med spö. Sej och bleka är populära sportfiskar som dock inte är lika goda som torsk.

Om du fiskar med agnad krok från båt eller om du kustmetar från land finns det ytterligare några läckra matfiskar du kan fånga. Vitling är en liten torskfisk som smakar mycket gott. Denna fisk går i stora stim och fångar du än får du snart flera. I långgrunda vikar brukar det också gå att fånga rödspätta som är en av de allra läckraste matfiskarna och som också bjuder upp till rejäla fighter.

]]>