Ädelfisk

Ädelfisk är en kategori fiskar som är mycket populär bland sportfiskare. Dessa fiskar erbjuder ett spännande fiske, de är kampvilliga och dessutom är de fantastiska matfiskar. Ädelfisk går att fånga i både salt och sött vatten och de finns i både sjöar, åar, bäckar och i havet. Den mest kända av dessa fiskar är lax. Lax går att fånga med fluga eller drag i älvar, men trolling-fiskas också i de stora sjöarna och ute till havs.

En populär sportfisk som planterats in i många sjöar i Sverige är regnbåge som är en lika fantastisk sportfisk som matfisk. Under våren ger sig många sportfiskare till våra kuster för att fiska havsöring. I norrländska vatten finns en annan fantastisk fisk, harr, som kan trots sin ringa storlek kan bjuda på hårda fighter. Rödingen ses dock som den allra godaste ädelfisken och den går att fånga i Norrland och i Vättern.

Saltvattensfisk

adelfisk

Några av de allra läckraste svenska fiskarna gömmer sig i havets djup. För att kunna fånga några av dessa fiskar krävs det vanligtvis att du tar dig långt ut till havs med en båt. Andra går dock bra att fånga från land. De vanligaste fiskemetoderna om du fiskar på kusten är spinnfiske med drag, kustmete och flugfiske och du kan fånga många olika typer av fiskar från land med dessa fiskemetoder.

En riktigt fin matfisk du både kan fånga från land med hjälp av ett kastspö och från båt är torsk. Vill du fånga riktigt stor torsk krävs det ofta att du ger dig ut till havs, men du kan fånga torskar på några kilo från klipporna. Torsken har också flera släktingar du kan fånga med spö. Sej och bleka är populära sportfiskar som dock inte är lika goda som torsk.

Om du fiskar med agnad krok från båt eller om du kustmetar från land finns det ytterligare några läckra matfiskar du kan fånga. Vitling är en liten torskfisk som smakar mycket gott. Denna fisk går i stora stim och fångar du än får du snart flera. I långgrunda vikar brukar det också gå att fånga rödspätta som är en av de allra läckraste matfiskarna och som också bjuder upp till rejäla fighter.