Världens vackraste fiskar

Är mandarinfisk världens vackraste fisk? Med sitt färgglada, psykedeliska mönster och långa, vajande fenor är det många som tycker det. Mandarinfisken lever i korallreven i västra Stilla havet, men kan även fortplanta sig i akvarium. Det är en av många små fiskar med starka färger, som lever i stim. Andra färgstarka småfiskar som kanske tillhör världens vackraste fiskar är clownfisken, palettkirurgen, banggai-kardinalen och korallkejsarfisken. En annan vacker – men giftig fisk – är drakfisken.

Världens vackraste fiskar

Den rödvitrandiga clownfisken är mångas favorit, inte minst efter att ha sett filmen Hitta Nemo. Den som minns filmen vet att clownfisken lever i anemoner, vars brännande tentakler skyddar mot fiender. Clownfisken själv bränner sig dock inte. Något du kanske inte visste är att clownfisken kan byta kön flera gånger under livet. Palettkirurgen och banggai-kardinalen är andra fiskar, som många känner igen från Hitta Nemo. Den blå palettkirurgen var Doris, och den gulsvarta banggai-kardinalen den dystopiske Gil.

Clownfisken, palettkirurgen och banggai-kardinalen

Clownfisken, palettkirurgen och banggai-kardinalen lever precis som mandarinfisken i tropiska vatten på varmare breddgrader. Palettkirurgen har ganska nyligen visat sig klara av att bo i ett akvarium, likaså Banggai-kardinalen, som är en ganska ovanlig art. Dock är detta inga nybörjarfiskar, och de bör inte bo i de allra minsta akvarierna. Ofta kan man skymta deras vackra fjäll på offentliga akvarium, till exempel på Sjöfartsmuseumets akvarium som är beläget i Göteborg.

Världens vackraste fiskar

En annan ganska udda fisk är sjöhästen. Den har fått sitt namn på grund av dess huvud, som påminner om ett hästhuvud. Visste du att bland sjöhästarna är det hanen som föder ungarna? Hanen har en äggsäck, i vilken han bär äggen tills de kläcks. Den gula sjöhästen är väldigt vacker, och en av de mest populära sjöhästarna. Kejsarfisken är en annan vacker fisk, med hela 90 kända arter – många med starka färger och fantasifull teckning.

En av de vackraste fiskarna är korallkejsarfisken, med sin starka teckning i orange och blått. Liksom clownfisken byter kejsarfisken kön under livet. Fiskarnas kön är inte genetiskt förbestämda, utan bestäms utav omgivande miljöfaktorer. Många föds könlösa och blir därefter först honor och senare hanar. En vacker och väldigt vanlig fisk är drakfisken. Drakfiskens gift är lika starkt som huggormens. Drakfisken återfinns i Stilla havet, Indiska oceanen och Kariska havet, dit de troligen sprids från just ett akvarium.