De bästa akvariefiskarna

Guppy, mer känd som guldfisk, är kanske världens mest populära akvariefisk. Åtminstone till antalet, med tanke på hur mycket de förökar sig. Under en lek kan en hona få uppemot 40 yngel. Så även om guppyn är liten bör du inte välja det minsta akvariet. Guppyer är inte så tåliga utan dör lätt, vilken deras reproduktionsförmåga kompenserar. De flesta akvariefiskar är tropiska och många kommer från Stilla havet, men guppyn lever bara vilt runt Sydamerika och Centralamerika.

De bästa akvariefiskarna

Den asiatiska akvariefisken danios kallas också för sebrafisk. Hanen har blå längsgående linjer med guldgula och rödaktiga linjer, medan honan är silvervit. Det är en fredlig men rolig stimfisk med temperament. Se till att täcka akvariet då den gärna hoppar. Danios simmar gärna och trivs därför i långsmala akvarier. Ha gärna växter men se till att även ha öppen simyta. Danios vill ha grovt grus, och passar alltså sämre med fiskar som föredrar sand.

Platy, pärlgourami och den svåra siamesiska kampfisken

De bästa akvariefiskarna

En väldigt vanlig akvariefisk är platy. De som säljs i djurbutiker är nästan alltid blandningar mellan platy och svärdbärare. Platy är en levandefödande fisk som återfinns utanför Mexico. De finns i många färger, mest gult, rött och svart. Platy gillar att ha växter omkring sig, och äter gärna alger. Även grönsaker som zuchini, ärtor och spenat kan uppskattas, utöver fiskfoder. Platy är lättodlad, och särskilt de odlade i Europa håller hög kvalitet.

Pärlgourami och mosaikgourami är två av många gouramifiskar. De tillhör arten labyrintfisk, vilka har ett organ kallat labyrint, som tar in luft när fisken snappar ovanför vattenytan. Faktum är att gouramin drunkar om den inte får syre från luften. Ett akvarium har alltid några centimeters luft till glaslocket så där är det dock aldrig något problem. Ur luften utvinner organet syre, som ett komplement till syresättningen genom gälarna. Förutom vegetabiliskt fiskfoder gillar gouramin mygglarver och vattenloppor.

En annorlunda akvariefisk är siamesisk kampfisk. Den är vackert röd med långa fenor, och annorlunda på så vis att den är köttätare och att hanen är riktigt aggressiv. Den kan inte hållas ihop med andra hanar och knappt inte ens honor eller andra arter. Ha i så fall gärna flera honor till en hane, och välj ett stort akvarium med simyta, minst 90 till 120 liter. Kampfisken gillar gömställen i form av stenar, rötter och flytväxter.