Hur väljer jag akvariefiskar?

Grattis, du har bestämt dig för att skaffa husdjur! Valet föll på akvariefiskar. De kanske inte är så kelvänliga, men rogivande och vackra och se på och både billiga och lättskötta, fiskar matar du bara en till två gånger om dagen. Men det finns fler saker du ska tänka på innan köpet. Bland det viktigaste är att de passar ihop, och alltså inte stör, eller ännu värre, äter upp varann. Välj därför fiskar i samma storlek.

De får heller inte vara för stora för akvariet. Om du vill köpa det minsta akvariet finns det flera fisksorter du måste välja bort. Även de populära guldfiskarna och slöjstjärtarna är för stora för ett akvarium på 100 liter. Vill du ha dessa vackra och lättskötta fiskar ska du välja ett akvarium på minst 250 liter. 100 liter är en bra nybörjarstorlek och till dessa akvarier passar nybörjarfiskarna levandefödare, tetra, platys och Ancistrus.

Populära och tåliga nybörjarfiskar

Hur väljer jag akvariefiskar?

Nybörjarfiskarna är tåliga fiskar som överlever de flesta förhållanden. Om inte är det ett tecken på att något är fel. Förutom de fiskar som vi redan nämnt har guppy länge ansetts vara en nybörjarfisk, eftersom den är omtyckt och förökar sig lätt. Tyvärr har de avlats sönder och dör lätt. Men köper du minst två guppy kommer ditt akvarium snabbt fyllas små guppyyngel, vilket många tycker att det kompenserar en eventuell förlust bra.

En annan viktig aspekt är att alla fiskar i akvariet ska gilla samma vattentemperatur. De flesta akvariefiskar gillar dock rumstempererat vatten, runt 22-26 grader celsius. Håll koll på temperaturen med en doppvärmare. En fiskart som behöver tropiska vattentemperaturer är diskus. Den kräver uppåt 30 grader celsius och trivs alltså inte med de vanligaste akvariefiskarna. Det är också viktigt att vattnet håller rätt ph-värde. Rötter brukar sänka vattnets ph-värde medan kalkhaltiga stenar och grus höjer ph-värdet.

Slutligen är det viktigt att du väljer fiskar som trivs i samma miljö. Vissa fiskar behöver mycket simutrymme och vill ha ett avlångt akvarium. Andra vill ha mycket växter, som till exempel platys och svärdbärare som äter på dem. Välj också akvariefiskar som är fredliga med andra arter. Siamesisk kampfisk är vacker men en aggressiv art där framför allt hanen bör bo ensam. Men guppy, svärdbärare, slöjstjärt, paty, guldfisk och sebrafisk är alla fredliga och passar ihop.