Mina fisk-och skaldjursfavoriter

Jag älskar både fisk och skaldjur och det är något som vi alltid ätit i min familj. Jag har så många härliga minnen med goda fisk- och skaldjursrätter. Alltifrån vardagsmaten med fiskpinnar och torsk med äggsås till festlig skaldjursplatå på nyår eller lax på julafton. Några av mina bästa sommarminnen inkludera handskalade räkor och nyfångad fisk som slängs på grillen och avnjuts med det bästa umgänget en ljum sommarkväll.

Jag lagar ganska ofta rätter med fisk eller skaldjur. Dels jag har så många bra recept från släkten, men framför allt för att det är så gott och nyttigt. Fisk innehåller mycket nyttigt fett och omega 3 fettsyror som är bra för kroppen. Fettet från feta fiskar är betydligt bättre än från köttprodukter och mejeriprodukter. Dessutom är det mer lättlagat än du tror. Här kan du läsa mer om mina bästa recept!

Mina fisk-och skaldjursfavoriter

Många sätt att tillaga fisk & skaldjur

Det finns så många olika sätt att tillaga fisk. Det olika tillagningssätten sätter dessutom en särskild prägel på fisken och skaldjuren. Att äta rå fisk är både gott och nyttigt. Sushi och sashimi är mycket populärt i Japan, men nuförtiden över hela världen. Om du inte vill äta fisken rå kan du steka, koka, grava, röka eller grilla den. Dessa är bara några av många sätt du kan tillaga fisken på.

Konserverad fisk, exempelvis tonfisk eller makrill, är utmärkt när du vill slänga ihop en snabb och nyttig maträtt. Exempelvis kan du ha den konserverade fisken i en sallad, pasta eller varför inte tacos? Sältan från fisken passar perfekt ihop med sötma från såser och vissa grönsaker. Dessutom är konserverad fisk full av nyttigheter och protein. Välj gärna en variant som är konserverad i olivolja eftersom du då får i dig extra mycket omega 3.

Att göra en fisk- eller skaldjurscurry är perfekt om du har många gäster på middag. Använd gärna kokosmjölk för att ge extra sötma. Använd valfria grönsaker och toppa gärna med färsk koriander. Att grilla fisken är ett enkelt sätt att skapa en festmåltid. Servera med citron, grillade grönsaker och ris. Gör gärna en god sås, exempelvis aioli eller yoghurtsås, för att lyfta smakerna. Även skaldjur som räkor och hummer kan grillas.