Fiske i Sverige

Sverige är ett fantastiskt land för sportfiskare. Här går det att fånga många olika typer av fiskar och det går att fiska med flera olika metoder. Svenskt sportfiske går att indela i ett antal olika kategorier. Det finns insjöfiske, å- och älvfiske, kustfiske och havsfiske. Metoderna sportfiskare använde är främst spinnfiske, flugfiske och mete. Vill du hitta det allra bästa fisket i de olika kategorierna måste du vara beredd att resa en hel del.

Vill du inte resa kors och tvärs över Sverige och är du beredd att kompromissa lite kan du hitta alla de olika kategorierna svenskt sportfiske erbjuder på en ganska begränsad yta. Det bästa stället för sportfiske i Sverige måste vara Bohuslän. Bohuslän ses ofta som synonymt med havsfiske med i detta landskap finns det också gott om insjöar, älvar och åar samt en kust och här kan du fånga fisk med mete, spinnfiske och flugfiske.

fiske i sverige

Fiske i Bohuslän

Fisket Bohuslän är mest känt för är havsfiske och det finns många turbåtar som utgår från Göteborg, Lysekil och Smögen. Dessa båtar tar dig ut till fiskeställen där du kan fånga stor torsk, makrill, långa och havskatt. Bästa sättet att fånga dessa fiskar är att meta med havsfiskespö och agn med det fungerar också bra att fiska med pirk eller jigg. Vill du hellre fiska från land går det också bra.

I Bohuslän finns det ett mycket bra havsöringsfiske. Beväpnar du dig med ett haspel- eller flugspö och ett bra tålamod och hittar en långgrund vik med ”leopardbotten” har du stora chanser att fånga öring. Fiskar som är lättare att fånga är dock makrill under sommaren och torks, sej och kolja året runt. Läs på lite innan då vissa fiskar är fridlysta i vissa områden. Vill du fånga större fisk än öring finns det andra platser att besöka.

En av Sveriges bästa laxälvar, Örekilsälven, finns i Bohuslän. I denna älv fångas det varje år mängder av rejäla laxar. Fisket här är populärt och det finns ett begränsat antal pooler så se till att boka i tid. Tycker du bättre om insjöfiske kommer inte Bohuslän att göra dig besviken. Det finns gott om sjöar i landskapet där du kan fånga gädda och abborre och i inlandet finns det mängder av sjöar med regnbåge.